Boeing airplane flying over Istanbul.

TÜRKİYE’DE BOEING

Boeing, Türkiye ile 80 yıldır başarılı iş birliğini sürdürmektedir. Türk havacılık sektörünün güvenilir bir ortağı olarak Boeing, hem ticari uçaklar ve servis alanında Türkiye’deki havayollarını, hem de savunma platformları ile ülkeyi desteklemektedir.

Boeing, Ankara ve İstanbul’daki ofisleri ve yine İstanbul’daki Mühendislik ve Teknoloji Merkezi ile Türkiye’deki faaliyetlerini yürütmektedir. Şirketin, Türk havacılık sanayii ile yakın iş birliği sonucunda Türkiye’deki havacılık tedarik zinciri ile iş hacmi 2 milyar Dolara ulaşmıştır. Boeing programları, Türkiye’de yaklaşık 5.000 kişilik istihdam sağlamaktadır.

Boeing, Türkiye’de büyürken, Boeing-Türkiye Ulusal Havacılık Programı (NAI) adı verilen stratejik bir ortaklık programını da hayata geçirmiştir. Bu program kapsamında Türk havacılık sanayiinden tedariğini arttırarak İstanbul’da bir Mühendislik ve Teknoloji Merkezi açan Boeing, Türkiye’de havacılık kabiliyetinin geliştirilmesine katkı vermeyi sürdürmektedir.

Rakamlarla Boeing

2 Milyar Dolar

Tedarik Zinciri iş yerleşimi

6 Milyon Dolar

son 10 yılda yapılan hayır işleri

5 Milyon Dolar

Yerel araştırma ve inovasyona yapılan yatırım

5000

ülke çapında yaratılan istihdam

Son Haberler

Kelly Ortberg
Kelly Ortberg Boeing’in Yeni Başkan ve CEO’su Olarak Atandı
Türk Hava Yolları Dört Boeing 777 Kargo Uçağı Daha Sipariş Etti
Boeing 2024 Sürdürülebilirlik ve Sosyal Etki Raporunda İnsanlar ve Gezegen için İstikrarlı İlerleme Öne Çıkıyor
Boeing Starliner Uzay Aracı Fırlatmayı Başarıyla Tamamladı

Boeing Ticari Uçaklar

Boeing’in, Türk Hava Yolları ile 1945’te ilk DC-3/C-47 uçaklarınının alımıyla başlayan ve uzun yıllara dayanan bir geçmişi bulunmaktadır. Türk Hava Yolları, 1960’ların sonlarında jet motorlu uçaklar devrine giriş yaptı ve bu dönemde DC-9, DC-10 ve Boeing 707 uçaklarını işletmeye aldı. Türk havayolu taşımacıları, yıllar içinde  Boeing 727, 757 ve MD-80 uçak modellerini de kullandılar. Bugün de Boeing’in 737, 737 MAX, 777, 787 yolcu ve 777 kargo uçakları, Türk Hava Yolları, SunExpress, Corendon ve Pegasus Hava Yolları gibi havayollarının filolarının önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Turkey E-7 AEW&C

Next-Generation 737

Müşterilerimize üstün güvenilirlik, yakıt verimliliği ve operatörlerin günümüzün rekabetçi pazarında ihtiyaç duyduğu yüksek değerli getirileri sağlıyoruz.

787 Dreamliner

Dünyanın dört bir yanındaki hava hatları için olağanüstü fırsatlar yaratıyor ve hava yolculuğu deneyimini önemli ölçüde geliştiriyor.

737 MAX

Tek koridorlu pazara gelişmiş verimlilik, iyileştirilmiş çevresel performans ve daha fazla yolcu konforu sunuyor.

777

Üstün menzil, olağanüstü yakıt verimliliği ve yolcuların tercih ettiği konforu bir araya getirmek, dünyanın dört bir yanındaki havayolu taşımacılığı için uzun menzilli başarı yarattı.

Boeing Business Jets

Üstün menzil ve en son teknoloji ile kişiselleştirilmiş alan sunarak VIP seyahatine bir asırlık yenilikler getirdik.

747-8

Dünyanın ilk çift koridorlu uçağı olarak hava taşımacılığında devrim yaratarak, daha fazla insanın daha önce hiç olmadığı kadar uzağa, daha hızlı ve daha uygun maliyetle uçmasını sağladık.

777X

Dünyanın en büyük ve en verimli çift motorlu jeti, her açıdan eşsiz performans.

Siparişler ve Teslimatlar

Dünyanın dört bir yanındaki en son siparişleri ve teslimatları kaydeden veritabanımızı ziyaret edin.

Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik

Boeing’in Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişkisi, McDonnell Douglas’ın 1974’te Türk Hava Kuvvetleri’ne ilk F-4 Phantom savaş uçağını teslimiyle başlamıştır. Boeing ve Türkiye, 2002-2015 yılları arasında, Türk Hava Kuvvetleri için dört adet E-7T Barış Kartalı Havadan Erken Uyarı ve Kontrol (AEW&C) uçağının geliştirilmesi ve üretilmesi için ortak çalışmıştır. Boeing, 4 Barış Kartalı uçağının idamesi için Türkiye ile iş birliğini sürdürmektedir. Türkiye, aynı zamanda 11 adet CH-47F Chinook helikopterini de envanterine almış olup halen kullanmaya devam etmektedir.

Turkey E-7 AEW&C

E-7 AEW&C

Gökyüzünü taramak, tüm varlıklar arasında iletişim kurmak ve müşterek kuvvet genelinde entegrasyonu sağlamak amacıyla benzersiz yetenekler sağlayan, savaşta kendini kanıtlamış bir kuvvet.

CH-47F Block II Chinook

CH-47F Chinook

Kargo ve asker taşımacılığı, arama ve kurtarma, yaralı tahliyesi, özel operasyonlar, insani yardım ve afet yardımı konularında kendini kanıtlamış, gelişmiş, çok görevli, tandem rotorlu bir helikopter.

NATO E-3 AWACS

NATO, E-3 AWACS uçaklarını havadan gözetleme ve iletişim için çok önemli olan ilk entegre, çok uluslu uçan birim olarak kullanıyor.

Boeing Küresel Hizmetler

Boeing ve Türk Hava Yolları Teknik (TKT), başta Türk Hava Yolları olmak üzere küresel Boeing filosuna hizmet vermek üzere işbirlikleri geliştirmiştir. Buna ek olarak Boeing’in, Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi ile ortaklaşa yürüttüğü pilot eğitim programları için THY Uçuş Eğitim Merkezi’nde simülatör yatırımı da bulunmaktadır.

Bugün Türkiye’deki havayolu taşımacıları, filolarını desteklemek, bakımını yapmak ve personel eğitimleri için Boeing’in sunduğu hizmetlerden faydalanmaktadır. Boeing, aynı zamanda dijital çözümleriyle Türk havayolu taşımacılarına verimliliği optimize edecek ve filo işletme maliyetlerini düşürecek çözümler sunmakta, bakım, uçuş ve uçak performansı bilgilerine eş zamanlı erişim sağlamakta, ve mürettebat yönetimi, kokpit, bakım ve uçuş operasyonlarına ilişkin birçok ihtiyacı da desteklemektedir.

İş Birliklerimiz

Boeing olarak Türkiye'nin kamu kurumları, büyüyen sanayi sektörü ve akademi dünyası ile uzun süredir devam eden yerel ortaklıklarımızla gurur duyuyoruz.

Sanayi

Boeing-Türkiye Milli Havacılık Planı stratejik ortaklığı, Türkiye'nin havacılık ve uzay sektörünü geliştirmek ve Boeing'in ülke içindeki büyümesini artırmak amacıyla 2017 yılında başlatıldı. Plan, yerel sanayiyi desteklemeyi, Türkiye tedarik tabanımızı genişletmeyi ve yerel havacılık ve uzay sektörünü büyütmek için gerekli becerilere yönelik eğitim programları düzenlemeyi amaçlamaktadır.

Person refueling aircraft on tarmac.

Sürdürülebilirlik

Boeing, Türk Hava Yolları ve İstanbul Teknik Üniversitesi, 2023 yılında Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu'nu başlatmak üzere güçlerini birleştirdi. Platform, sektör işbirliğini geliştirmek, havacılıkta sürdürülebilirlik uygulamaları ve eğilimleri konusunda farkındalığı artırmak ve Türkiye'nin sürdürülebilir havacılık yakıtı potansiyelini keşfetmek için bir girişim.

Inovasyon

Boeing, Türkiye'de araştırma, teknoloji ve teknik havacılık eğitimine 5 milyon dolar yatırım yaptı. Şirket, 4 Türk üniversitesiyle yakın işbirliği içinde çalışarak havacılık ve uzay inovasyonunu teşvik etmektedir: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Koç Üniversitesi.

Sosyal Sorumluluk Projeleri

Boeing, 80 yıla yakın bir süredir Türk toplumunun sorumlu bir üyesi olarak ülkedeki paydaşlarıyla aktif işbirliği içinde sosyal sorumluluk çalışmalarını yürütmektedir. Boeing, son on yılda, Türkiye’deki sosyal sorumluluk projelerini desteklemek için altı milyon dolardan fazla hibe desteğinde bulunmuştur.

Kurumsal Vatandaşlık

Boeing’in Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü kurumsal sosyal sorumluluk programı, öncelikle eğitim, öğretim ve beceri geliştirmeye odaklanmaktadır. Eğitim programları, erken egitim, K–12 eğitimi, STEM programları, havacılık eğitimi, ve girişimcilik eğitimi de dahil omak üzere çok çeşitli alanları kapsamaktadır. Boeing, bu programları geliştirmek ve uygulamak için Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar yürütmektedir.

Newton Konsepti

2023 yılında Boeing, İstanbul’da yeni bir Newton Uçuş Akademisi açmıştır. Boeing, FIRST Scandinavia, Bilim Kahramanları Derneği ve İGA İstanbul Havalimanı ortaklığında yürütülen bu projeye İstanbul Havalimanı ev sahipliği yapmaktadır. Newton Uçuş Akademisi, modern bir öğrenme ortamı sunan 2 katlı bir binada, STEM konularında eğitimin yanı sıra, tam hareketli uçuş simülatörleri ve diğer yeni nesil eğitim teknolojileri eşliğinde, öğrencilere yeni ve sürükleyici bilimsel deneyimler sunmaktadır. Bu proje sayesinde, 13-16 yaş arasındaki öğrenciler uçuş hakkında bilgi edinirken, uçuşun altında yatan temel bilimsel prensipleri ve matematiği öğrenmekte ve aynı zamanda gruplar halinde çalışarak 21. yüzyıl becerilerini geliştirmektedir.

Airpreneurs Programı

Boeing, aynı zamanda Türkiye’deki üniversite gençliğinin havacılık sektöründe girişimcilik ve istihdam edilebilirlik becerilerini arttırmaya yönelik projeleri de desteklemektedir. Bu doğrultuda Boeing, 2017 yılında Türkiye Girişimcilik Vakfı işbirliğiyle üniversite öğrencilerine havacılık girişimciliği konusunda ilham vermeyi amaçlayan “Airpreneurs” programını hayata geçirmiştir. Programın başlangıcından bu yana, Airpreneurs, Türkiye genelinde 350.000 gence ulaşmış ve yedi şehirde 700’den fazla gencin hayallerini gerçekleştirmiştir. Program, geçtiğimiz yıl dördüncü döneminde, insan sağlığı ve uçuş güvenliği için yenilikçi çözümler ile pandemi sonrası havacılık sektöründe ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara odaklanmıştır.

Archeological Site

Mirasımız

Boeing, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Çatalhöyük'ün yanı sıra Gordion, Kırşehir'deki Kalehöyük ve İstanbul'daki Bathonea kazılarına yaptığı önemli katkılar da dahil olmak üzere arkeolojik kazılara sponsor olarak Türkiye'nin kültürel mirasını desteklemiştir.

Liderler

Kuljit S. Ghata-Aura

Boeing Orta Asya, Türkiye, Afrika ve Orta Asya Başkanı

Ayşem Sargın

Boeing Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü